Μετά τις διακοπές, τι;

Το καλοκαίρι οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του και οι διακοπές το ίδιο. Αν κάθε φορά που επιστρέφεις από διακοπές περνάς έναν μήνα σκεπτόμενος τις όμορφες στιγμές που πέρασες αλλά έμειναν στο παρελθόν και αδυνατώντας να προσαρμοστείς ξανά στην καθημερινότητά σου, δεν είσαι ο μόνος. Η “μελαγχολία” μετά το πέρας των διακοπών και του καλοκαιριού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, μπορείς όμως πολύ εύκολα να το αντιμετωπίσεις με 5 απλά βήματα.

1. Τακτοποίησε τις υποχρεώσεις σου πριν φύγεις για διακοπές. Φρόντισε πριν ξεκινήσεις την καλοκαιρινή σου απόδραση να μην έχεις αφήσει εκκρεμότητες στη δουλειά ή στο σπίτι που μόλις γυρίσεις θα σε “πνίξουν”. Οργάνωσε σωστά το πρόγραμμά σου έτσι ώστε όταν επιστρέψεις να μην έχεις δύσκολες υποχρεώσεις να διεκπεραιώσεις τις πρώτες μέρες γιατί διαφορετικά θα τις σκέφτεσαι και κατά την διάρκεια των διακοπών. Αυτό θα σε βοηθήσει στην ομαλότερη μετάβαση από τις διακοπές στο καθημερινό σου πρόγραμμα και θα παρατείνει για λίγο ακόμα τη χαλάρωση του καλοκαιριού.


2. Επίστρεψε 2-3 μέρες πριν τελειώσει η άδειά σου. Μην γυρίσεις με το βραδινό δρομολόγιο και το επόμενο πρωί πας κατευθείαν για δουλειά. Θα είσαι πολύ κουρασμένος, δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της εργασίας σου και θα νιώθεις λες και κάνεις “καταναγκαστικά έργα”. Δώσε λίγες μέρες περιθώριο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αφιέρωσε αυτές τις μέρες στο να τακτοποιήσεις τα ρούχα των διακοπών, να καθαρίσεις το σπίτι, να κοιμηθείς καλά και να οργανώσεις το πρόγραμμά σου στη δουλειά, φροντίζοντας την πρώτη μέρα να ξεκινήσεις με κάτι εύκολο αλλά και ενδιαφέρον.


3. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις. Ήρθε το τέλος των διακοπών, όχι το τέλος του κόσμου. Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο όμορφα πέρασες, πως όλα αυτά τελειώσαν και πως ο χειμώνας θα είναι άσχημος και δύσκολος. Πρώτον, δεν χρειάζεται να είναι καλοκαίρι για να πας διακοπές, και δεύτερον, δεν χρειάζεται να είσαι σε διακοπές για να περνάς όμορφα. Αν για παράδειγμα σου λείπουν τα ξενύχτια των διακοπών, δεν χρειάζεται να περιμένεις το επόμενο καλοκαίρι για να τα ξανακάνεις, υπάρχουν και τα Σάββατα. Αν σου λείπουν τα μπάνια στη θάλασσα, μπορείς και στην πόλη να πας για μια βουτιά το Σαββατοκύριακο, και πάει λέγοντας.

4. Βάλε όμορφες δραστηριότητες στην καθημερινότητά σου. Γέμισε το πρόγραμμά σου με πράγματα που σου αρέσουν και σε κάνουν χαρούμενο. Ξεκίνα γυμναστική, πήγαινε σε ένα ωραίο καφέ που δεν έχεις ξαναπάει, πήγαινε σινεμά, διάβασε ένα βιβλίο, βρες ένα νέο χόμπι ή απλά κάτσε λίγες μέρες σπίτι και ξεκουράσου βλέποντας ταινίες και τρώγοντας νάτσος, αν αυτό είναι που χρειάζεσαι.

5. Οργάνωσε μια μικρή εκδρομή. Αντί να “μπλέξεις” μια ώρα στην κίνηση την Κυριακή για να πας στην παραλία, πήγαινε μια μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή κάπου κοντά. Όπως είπαμε, δεν χρειάζεται να είναι καλοκαίρι για να πας διακοπές. Και μάλιστα αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις πολύ συχνά, μια φορά το μήνα ας πούμε. Σίγουρα υπάρχουν όμορφα κοντινά μέρη που δεν έχεις ανακαλύψει ή κάποιο μέρος που θα ήθελες να ξαναπάς. Άδραξε λοιπόν τα Σαββατοκύριακα κάνοντας κοντινές αποδράσεις που όχι μόνο θα σε βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μελαγχολίας μετά τις διακοπές αλλά και στην ξεκούραση από την καθημερινότητα.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα, συνταγές και προϊόντα της El Sabor.